ANDREU CORTINES I JAUMOT, COOPERATIVISME I COMPROMÍS AMB CATALUNYA

A l'antic poble de Sant Andreu de Palomar, avui barri de Barcelona, van florir diverses entitats socials i culturals així com polítiques. Algunes d'elles existents en l'actualitat, fet que demostra la vitalitat d'aquesta comunitat veïnal del Pla de Barcelona. Entre aquest gruix associatiu hi sobresurt la Cooperativa l'Andreuenca. L'Andreuenca va ésser fundada per membres de la Societat d'Oficials Paletes de Sant Andreu de Palomar, entre 1879 i 1881. Situada en els seus inicis en el carrer Gran de Sant Andreu, 263 i el 1896 definitivament al carrer de Sant Antoni, 58-60 -actualment carrer de Rubén Darío. Fou de totes les cooperatives andreuenques la més important en nombre de socis, capital i activitats. Arran de la proclamació de la República l'entitat fa un gran salt endavant a nivell cultural i social, organitzant excursions, visites guiades, conferències.... El 1934 la cooperativa tenia 25 treballadors en nòmina. En perdre la república la guerra la cooperativa va iniciar un lent i progressiu declivi. En arribar la democràcia, per versemblant que pugui ésser, l'Andreuenca va desaparèixer definitivament el 1979. 

 
Coberta del llibre Andreu Cortines i Jaumot, de Josep Edo.
Entre els membres més destacats de l'Andreuenca sobresurt l'Andreu Cortines i Jaumot , qui arribaria a ser estret col·laborador de Josep Tarradellas i Joan -president de la Generalitat de Catalunya a l'exili i durant els primers anys de la Transició. Tot just fa un any, Josep Edo Puertas n'ha publicat la seva biografia dins de la col·lecció de cooperativistes catalans, editada per l'Editorial Cossetània amb la col·laboració de la Fundació Roca i Galés. Ja són més de vint-i-cinc biografies editades.

Andreu Cortines i Jaumot. Autor desconegut/Arxiu Personal

Andreu Cortines i Jaumot va néixer a Sant Andreu de Palomar l'any 1909. Va estudiar a l'Ateneu Enciclopèdic Popular i de ben jove va entrar a treballar com a fuster modelista a la fàbrica automobilística Hispano-Suiza. Va militar, primer al Bloc Obrer i Camperol i després al Partit Obrer d'Unificació Marxista, la formació liderada per l'Andreu Nin. Des de l'Andreuenca va ésser un dels impulsors i fundadors de la Unió de Joventuts Cooperativistes, organització que també va presidir. Des d'aquesta associació va engegar el butlletí Tremp, l'òrgan de premsa de l'entitat. L'any 1935 es casa amb l'andreuenca Anna Clavero i militant cooperativista com ell. L'Anna serà la seva companya per vida i amb qui tindrà tres fills: l'Aurora, morta al cap de pocs temps de sortir d'un camp de concentració francès; l'André i Jean Pierre. L'any 1938 va publicar el llibre El cooperativisme, la revolució i les joventuts cooperativistes. Durant la República en guerra el seu compromís amb la causa republicana va ésser fortament arrelat. Un cop acabat el conflicte bèl·lic del 36 es va exiliar a França. En esclatar la Segona Guerra Mundial va formar part de la xarxa d'evasió Vic-Martín. Xarxa que ajudava a creuar la frontera a refugiats i desplaçats pel conflicte mundial i recolzava amb avituallaments a la resistència. 

Revista Tremp, òrgan de les joventuts cooperativistes.
Un cop alliberada França del jou nazi funda a Tolosa de Llenguadoc Acció Cooperativa Catalana, essent el director d'Impuls, el seu òrgan de propaganda. Fundador del Moviment Socialista de Catalunya, moviment que agruparia, en major part, membres del desaparegut POUM. L'any 1945 es desplaça a Londres per un any, on mantindrà contactes amb l'Aliança Cooperativista Internacional. Retornat de nou a França, viurà a París. A la capital francesa s'implicarà a fons en la dinàmica i desenvolupament del Casal Català, arribant a presidir-lo.

Tanmateix, allà on és més conegut l'Andreu Cortines és amb la col·laboració professional que mantingué amb Josep Tarradellas. El 1950, el futur president de la Generalitat restaurada, el nomenà cap d'Informació i Publicacions de la Generalitat de Catalunya. Esdevenint al cap de poc temps un dels tres homes de confiança de Tarradellas, conjuntament amb Víctor Torres, secretari general de Presidència i Lluís Gausachs, secretari personal. L'any 1974 es jubila i mesos després de la mort del dictador Franco retorna a Catalunya, instal·lant-se amb la seva dona a Palafrugell. L'any 1977 Tarradellas el nomena delegat seu dins de l'Organisme Consultiu de la Presidència, creat expressament pel president català per aglutinar tots els partits catalans que concorrien a les eleccions legislatives d'aquell any. A la dècada dels vuitanta va re-emprendre la seva activitat cooperativista i s'implica de nou en el món del cooperativisme català, esdevenint el director de la revista Cooperació Catalana, editada per la Fundació Roca i Galés. L'any 1988 rep la medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca dins del cooperativisme català i internacional. Mor al seu poble de naixença el 19 d'abril de 1989. Anys després, el Consell Plenari del Districte de Sant Andreu aprova per unanimitat que la Sala de Plens del consistori andreuenc porti el seu nom. 

Descoberta de la placa del saló de Plens del Districte de Sant Andreu, que du el nom d'Andreu Cortines. Familiars i el regidor del Districte Raimond Blasi. Galdric de Rocabruna.

Josep Edo Puertas, l'autor de la biografia sobre l'Andreu Cortines.  
Qui escriu aquestes ratlles va tenir la gran sort de poder llegir el manuscrit original abans de la seva sortida al carrer. Vaig destacar, aleshores i actualment també, el gran talent narratiu d'en Josep Edo i la forta personalitat del personatge biografiat. La confiança rebuda per part de l'autor abans de la seva publicació definitiva demostra la serietat amb que ha enfrontat el treball biogràfic. Josep Edo, amb un llenguatge planer i verificant fermament les dades historiogràfiques, ha teixit un elegant relat vivencial d'un il·lustre andreuenc que ha deixat petjada en el món cooperativista i polític català. Personalitats com l'Andreu Cortines i Jaumot ens ajuden a entendre la Catalunya popular i ens obliguen a fer memòria del seu llegat. Gràcies a persones com en Josep Edo la memòria del nostre país segueix ben viva.

Pau Vinyes i Roig
Historiador

Article publicat a la revista Cooperació Catalana, novembre de 2016.










Comentaris