XAVIER BASIANA GUARDONAT AMB LA MEDALLA D´HONOR DE BARCELONA


El fotògraf i arquitecte sagrerenc Xavier Basiana i Vers ha estat guardonat amb la Medalla d´Honor de la Ciutat de Barcelona 2009 a proposta del Districte de Sant Andreu. Tot seguit us fem cinc cèntims biogràfics del guardonat:

En Xavier Basiana és arquitecte i fotògraf, nascut a Manresa. És un apassionat de la Sagrera, on viu des de 1970, i en fa més de 25 que està vinculat al moviment associatiu del barri. Ha estat implicat en una gran diversitat de tasques, tant a títol personal com relacionades amb l'Associació de Veïns, i en àmbits molt diversos.

Va ser un dels impulsors, el 1982, del Tot Sagrera, el butlletí de l'Associació de Veïns de La Sagrera. El desembre de 1997 va adquirir una fàbrica antiga a la Sagrera que ha restaurat per convertir-la en centre cultural: la Nau Ivanow. L'activitat professional la desenvolupa des de la mateixa fàbrica.
Fora del barri, cal destacar la supervisió de les obres del Palau Sant Jordi, de l'arquitecte Arata Isozaki; la re conversió de l'antic mercat de Colón i adequació dels voltants, a València ; el projecte per a la creació del futur Museu Olímpic de Barcelona a Montjuïc.

El 1990, ell i els seus col•laboradors van dissenyar un projecte urbanístic a la zona de l'estació de la Sagrera, amb la incorporació d'elements identificatius del barri (un llac i un parc que eren un recordatori de la trajectòria del Rec Comtal) i la ubicació de la terminal del TAV en els terrenys ferroviaris de la Sagrera. Aquest estudi va ser l'origen de la proposta de Norman Foster, en la qual Xavier Basiana també va col•laborar (1991-1992).

Una altra vessant en què ha treballat és en l'organització d'exposicions relacionades amb el districte: "Construint la ciutat" , "Plans i projectes" i “Ciutat i Fàbrica. Un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona”.
Ha col•laborat en diversos llibres i editat: 1984-1994. Barcelona Transfer (Barcelona, 1995), amb M. Arenas, M. Gausa i M. Ruano; Crònica d'un any, 1995 (Barcelona, 1995), amb Ester López i Eugènia Ustrell; La Sagrera, del Rec Comtal al TGV (Barcelona, 1997), amb Martí Checa, Joan Miquel Palomar, Pere Solà i Joaquim Terré; Sant Andreu de Palomar, més que un poble (Barcelona, 1998), amb Manuel Alvarez, Martí Checa, Xavier de la Cruz, Joan Pallarès, Jordi Rabassa i Pau Vinyes; Barcelona, ciutat de fàbriques (Barcelona, 2000), amb coordinació de Martí Checa i fotografies de Jaume Orpinell; Patricio Reig. Pintura 1995-1997 (Barcelona, 1997); Patricio Reig. Documento (Barcelona, 2002); Josep Verdaguer, pintor de Sant Andreu (Barcelona, 2002); Mirada de Dona (Barcelona, 2008)

Informa: Galdric de Rocabruna i Pi
Biografia extreta del llibre " Sant Andreu de Palomar i La Sagrera. Com era i com és"

Comentaris